Znaczenie wapnia dla ludzkiego organizmu

Data: 25.02.2024
Znaczenie wapnia dla ludzkiego organizmu

Dlaczego wapń jest tak ważny dla organizmu i jak zapobiegać nietolerancji laktozy?

Być może każde dziecko słyszało od swojej babci następujące słowa: „Pij mleko i jedz twarożek, są pełne wapnia”. Ale dlaczego ten wapń jest tak ważny? Dowiedzmy się!

Wapń: ważne funkcje dla organizmu

Wapń jest pierwiastkiem śladowym, który pełni funkcję regulacyjną i strukturalną w organizmie. Większość wapnia znajduje się w kościach, ale można go również znaleźć w komórkach krwi i mięśni. Do czego jest potrzebny?

  • Wzrost i rozwój szkieletu i zębów;
  • skurczu włókien mięśniowych;
  • udziału w pracy niektórych enzymów;
  • utrzymania krzepliwości krwi lub krzepnięcia;
  • utrzymanie prawidłowego rytmu serca.

Hormony antagonistyczne regulują ilość wapnia w komórkach i krwi:

  • hormon przytarczyc stymuluje wydalanie wapnia do krwi z kości, zwiększa wchłanianie wapnia przez jelita; zmniejsza objętość wydalania makroelementu z nerek;
  • kalcytonina, przeciwnie, zmniejsza ilość wapnia we krwi, jeśli jest go za dużo.

Jeśli w diecie nie ma wystarczającej ilości tego minerału, hormon przytarczyc działa z pełną wydajnością, aby zapewnić prawidłowe działanie wszystkich funkcji organizmu. Może to jednak prowadzić do osteoporozy – utraty wytrzymałości kości i zwiększonej kruchości. Dlatego bardzo ważne jest, aby dostarczać organizmowi co najmniej 1000-1500 mg wapnia dziennie.

Produkty bogate w wapń

Aby uzyskać dzienne spożycie wapnia, należy regularnie spożywać pokarmy bogate w ten makroskładnik odżywczy:

  • różne rodzaje sera: ser holenderski zawiera 1000 mg wapnia na 100 g produktu;
  • tofu: 861 mg na pół szklanki;
  • konserwy rybne z miękkimi ościami: sardynki w puszce zawierają 500 mg na 100 g
  • mleko sojowe: 300 mg na szklankę;
  • wodorosty: 126 mg na 1 filiżankę produktu;
  • mleko: 125 mg na 100 ml;
  • pomarańcza: około 65 mg w 1 owocu lub 300 mg w świeżo wyciśniętym soku.

Mniejsze ilości wapnia znajdują się w nasionach sezamu, kaszy manny, białej fasoli i płatkach owsianych.

W czym jest wapń?

  1. Warzywa liściaste

Szpinak, boćwina, jarmuż, i inne warzywa liściaste są bogate w wapń. Jednakże, zawierają one również substancje zwane oksalatami, które mogą wpływać na wchłanianie wapnia, co sprawia, że ​​ich spożycie powinno być zrównoważone.

  1. Ryby i produkty rybne

Ryby, takie jak łosoś, sardynki, czy makrela, są doskonałym źródłem wapnia. Ponadto, dostarczają kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca.

  1. Nasiona i orzechy

Nasiona chia, sezam, migdały, oraz orzechy, zwłaszcza migdały, to produkty bogate w wapń. Dodatkowo, dostarczają cennych składników odżywczych.

  1. Tofu i inne produkty sojowe

Tofu oraz napoje sojowe wzbogacane w wapń są świetnym źródłem tego pierwiastka dla osób preferujących alternatywy dla produktów mlecznych.

Zakaz spożywania produktów mlecznych

Jak widać z powyższej listy, produkty mleczne nie są zbyt dobre dla wapnia. Dlatego większość babć się myli. Jednak wiele osób nadal lubi świeże mleko i kanapki z serem. Dopóki nie napotkają nieprzyjemnej choroby – nietolerancji laktozy.

Jest to choroba jelit, w której enterocyty wydzielają niewystarczające ilości enzymu laktazy, aby poradzić sobie z cukrem mlecznym. W ciągu pół godziny po spożyciu produktów mlecznych osoba doświadcza następujących objawów:

  • wzdęcia, zwiększona produkcja gazów, wzdęcia;
  • skurcze, ból brzucha;
  • nudności, wymioty
  • odbijanie;
  • biegunka.

Rozwija się dysbioza, która tylko pogarsza stan.

Mamalac, najskuteczniejsze narzędzie w walce z niedoborem laktazy, pomoże zmniejszyć objawy choroby. Suplement diety jest źródłem enzymu laktazy, którego brakuje w organizmie. Regularne przyjmowanie Mamalac pozwala pozbyć się nieprzyjemnych objawów dyspeptycznych po spożyciu produktów mlecznych. Produkt normalizuje pracę jelit, przywraca równowagę pożytecznych bakterii, łagodzi skurcze, bóle, wzdęcia i zapobiega rozwojowi dysbiozy.

Mamalac

Mamalac został stworzony po to, abyś nie ograniczał się do spożywania ulubionych produktów mlecznych!

Źródła:

https://vorwartspharma.com/articles/tpost/47ac123in1-vazhlivst-kaltsyu-dlya-organzmu-lyudini

111