Dieta na chorobę pęcherzyka żółciowego

Data: 25.02.2024
Dieta na chorobę pęcherzyka żółciowego

Dieta w chorobie pęcherzyka żółciowego: czy można jeść smacznie?

Z reguły pacjenci nie są zadowoleni, gdy lekarz zaleca przejście na dietę, ponieważ w ich umysłach pojawia się powszechna opinia: dieta jest trudna i koniecznie bez smaku!

Jednak dieta w chorobie pęcherzyka żółciowego może być przyjemna, jeśli wiesz, jak i kiedy jeść. Jest to również bardzo ważne, ponieważ jest to pierwsza linia leczenia chorób przewlekłych i zaostrzeń. Leki tylko łagodzą objawy, ale nie utrzymują stabilnego, wolnego od bólu stanu, jeśli pacjent je bezmyślnie.

Właściwa dieta jest dobra dla całego organizmu i smaczna, ponieważ lista dozwolonych pokarmów jest dość obszerna!

Podstawowe zasady diety

Choroby przewlekłe mają dwa przeciwstawne okresy: zaostrzenie i remisję.

W przypadku zaostrzenia, należy przez kilka dni nic nie jeść, a następnie spożywać minimalną listę pokarmów, na które zezwoli lekarz. To złagodzi ból i złagodzi stan. Następnie należy jeść małe posiłki 5-6 razy dziennie.

W okresie remisji dieta prawie nie różni się od normalnej zbilansowanej i zdrowej diety.

Ogólne zasady:

  • jeść często, w małych porcjach około 300 gramów;
  • dieta musi zawierać białka, ponieważ zapobiegają one tworzeniu się kamieni w pęcherzu moczowym;
  • unikać tłuszczów zwierzęcych i preferować tłuszcze roślinne, które mają działanie żółciopędne;
  • wystarczającą ilość błonnika, który poprawia właściwości jakościowe żółci;
  • unikanie spożywania zbyt dużej ilości węglowodanów.

Przestrzeganie tych zasad gwarantuje zapobieganie zastojowi żółci, który jest czynnikiem prowokującym zaostrzenie.

Kamica pęcherzyka żółciowego

Kamica pęcherzyka żółciowego to schorzenie charakteryzujące się tworzeniem twardych złogów w pęcherzyku żółciowym, niewielkim narządzie pełniącym ważną rolę w procesie trawienia. Kamienie te mogą składać się z substancji, takich jak cholesterol czy sole mineralne, i mogą wpływać na funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego oraz układu trawiennego. Poniżej przedstawiamy bardziej szczegółowe informacje na temat kamicy pęcherzyka żółciowego.

Przyczyny Kamicy pęcherzyka żółciowego

  1. Nadmiar Cholesterolu: Nadmiar cholesterolu we krwi może prowadzić do tworzenia się złogów w pęcherzyku żółciowym.
  1. Niezrównoważona Dieta: Dieta uboga w błonnik, bogata w tłuszcze nasycone i uboga w zdrowe oleje, może sprzyjać powstawaniu kamieni żółciowych.
  1. Nadmiar Wagi: Otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka kamicy pęcherzyka żółciowego.
  1. Ciąża: Zmiany hormonalne w czasie ciąży mogą wpływać na skład żółci, sprzyjając tworzeniu się kamieni.
  1. Choroby Wątroby: Choroby wątroby, takie jak marskość wątroby, mogą wpływać na skład żółci, co zwiększa ryzyko kamicy.

Objawy Kamicy pęcherzyka żółciowego

  • Ból w górnej części brzucha najczęściej pojawiający się po posiłkach.
  • Nudności i wymioty często występują po spożyciu tłustych posiłków.
  • Zaburzenia Trawienne
  • Ból w obszarze pleców, który może promieniować do pleców między łopatkami.
  • Żółtaczka. W przypadku migracji kamieni do przewodów żółciowych, może wystąpić żółtaczka.

Diagnoza Kamicy pęcherzyka żółciowego

Badania Obrazowe – USG brzucha jest często stosowane do wizualizacji kamieni w pęcherzyku żółciowym.

Badania Krwi – Pomagają ocenić funkcję wątroby i wykryć ewentualne powikłania.

Co mogę jeść w przypadku chorób pęcherzyka żółciowego?

Nawet jeśli jesteś na diecie terapeutycznej, możesz jeść smaczne jedzenie i cieszyć się nim.

Możesz jeść zupy: mleko, płatki zbożowe, barszcz ze słabym bulionem mięsnym. Istnieje wiele przepisów w Internecie, ale należy zwrócić szczególną uwagę na dania wegetariańskie. Znajdziesz tam wiele nieoczekiwanych kombinacji. Jeśli jesz zupę z chlebem, upewnij się, że jest to chleb pszenny lub żytni. Możesz jeść każdy rodzaj płatków zbożowych.

Mięso może być cielęciną, kurczakiem, indykiem, królikiem, chudą rybą. Nie musi być gotowane na parze! Możesz gotować mięso w formie gotowanej lub pieczonej, w kotletach, kotletach, klopsikach lub po prostu w kawałkach. Smakuje nawet lepiej niż smażone.

Tłuszcze roślinne powinny pochodzić z oleju słonecznikowego, kukurydzianego i oliwy z oliwek.

Można spożywać produkty mleczne: twaróg, kefir i inne fermentowane produkty mleczne, niekwaśne owoce i warzywa. Pij soki, kompoty i galaretki bez obaw. To jest bardzo smaczne!

Co lepiej wykluczyć z diety?

Niektóre pokarmy są bardzo trudne dla pęcherzyka żółciowego i wątroby, więc ich spożywanie wywołuje atak bólu. Lista zabronionych pokarmów:

  • tłuste mięso i ryby;
  • słodycze, bułki, ciasta, ciastka, lody itp;
  • szpinak, cebula, rzodkiewka;
  • żywność w puszkach;
  • pikantne, wędzone, smażone potrawy;
  • kawa, napoje gazowane, alkohol.

W rzeczywistości nie jest to zbyt długa lista. I można łatwo obejść się bez tych produktów i potraw.

Co jeszcze pomoże uniknąć zaostrzenia objawów?

Suplementy diety mogą być stosowane w celu zapobiegania zastojowi żółci i zaostrzeniu przewlekłych chorób pęcherzyka żółciowego. Karczoch zmniejszy objawy dzięki unikalnej formule zawierającej:

  • wyciąg z liści karczocha;
  • wyciąg z korzenia mniszka lekarskiego;
  • inozytol;
  • cholinę.

Naturalny skład produktu jest całkowicie bezpieczny dla organizmu i poprawia wydzielanie i odpływ żółci, przywraca i chroni przed możliwym uszkodzeniem komórek wątroby, poprawia metabolizm cholesterolu i trawienie.

Artizhel jest skutecznym narzędziem w kompleksowej terapii i profilaktyce chorób wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

image 9

Więcej informacji na temat Artizhel można znaleźć na stronie Vorwarts Pharma.

Źródła:

https://vorwartspharma.com/articles/tpost/3296vi8eo1-dta-pri-zahvoryuvann-zhovchnogo-mhura
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kamica_%C5%BC%C3%B3%C5%82ciowa

111